Gyöngyfruct KFT

Gyöngyfruct

„NAPI 5X5”

avagy

5 adag gyümölcs és zöldség egy napra


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint napi 5 adag zöldség-gyümölcs elfogyasztása a kulcsa az egészséges életnek. Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal 2010-es adatai szerint ennek alig több, mint a fele, mindössze 230 gramm fogy.


A napi 5 adag azt jelenti, hogy kb. 40 dkg zöldséget-gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk naponta, lehetőleg több alkalomra szétosztva, friss formában,  hiszen hőkezeléssel veszítenek a vitamintartalmukból.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei szerint  5-7 adag zöldség-gyümölcs elfogyasztása lenne a teljesen egészségesnek nevezhető, főként hazánkban, ahol a lakosság jellemzően túlsúlyos. A túlsúly egyik oka épp az, hogy rostszegényen táplálkozunk, ellenben  gabonából és finomított lisztből készült ételekből  túl sokat fogyasztunk.

A  napi 5 adagból háromnak zöldségnek kellene lennie, hiszen a gyümölcs, magasabb cukortartalma miatt kevésbé ajánlott.

Ha nem jutunk friss zöldséghez, válasszuk a gyorsfagyasztottat , ennél a módszernél a legkisebb a vitaminveszteség. A konzerves, üveges termékeket inkább kerüljük , tartósítószert, adalékanyagot is tartalmazhat. A frissen préselt zöldség- vagy gyümölcslevek vitamintartalma nem változik, de a rosttartalmuk csökken, ezért a napi 5 adagból csak maximum 1 legyen ivólé.

Persze nem gondoljuk, hogy az emberek ezentúl mindent pontosan lemérnek, ami a tányérjukra kerül. Van egy praktikus módszer, ami még a gyermekek  számára is  érthető és bármikor elérhető.

1 adag zöldség vagy gyümölcs  = 1 öklömnyi zöldség vagy gyümölcs.

Egy adagnak számít, ami a markunkba belefér: 1 alma, 1 körte vagy 1 paradicsom, de egy adagnak felel meg 1 maroknyi cseresznye, ribizli vagy szőlő is. Ez a módszer ráadásul igazodik a gyerekek korához is, hiszen kis gyereknek kis marka van, nagy gyereknek nagyobb.

Ugye,  nem is olyan bonyolult?

Persze ne feledjük a legfontosabbat. A zöldség- és gyümölcsfogyasztásra is igaz, hogy fontos a változatosság, hiszen a megfelelően vegyes táplálkozás  egészségünk legfőbb alapja.

Befejezésül íme egy példa, hogy a napi 5 adag nem is olyan sok, ha az étrendünket jól átgondoljuk és változatosan állítjuk össze:

• A reggeli mellé együnk egy paradicsomot vagy paprikát, de ne csak néhány szeletet! A müzlit gazdagíthatjuk bogyós gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, friss eperrel, télen 1 kiwivel, naranccsal. A zöldség- és gyümölcsléből lehetőleg  válasszunk frissen préseltet.

• Tízóraira és uzsonnára együnk gyümölcsöt. Egy közepes alma vagy körte, esetleg egy banán megfelel egy adagnak. Válasszunk minden nap más fajtát!

• Ebédre fogyasszunk olyan ételt, amelyben lehetőleg sok párolt vagy főtt zöldség van. A különböző  zöldséglevesek, főzelékek vagy a párolt zöldségköretek fedezik a déli egy adagot.

• Az esti zöldségadagot fedezi a friss zöldsaláta. Változatos fűszerezéssel, öntettel ízletes vacsora lehet önmagában, de akár natúr, sovány grillhús, tojás, pizza vagy szendvics mellé is fogyasztható.